Falusi turizmus hírekFalusi szállásokTelepülések leírásaiFalusi turizmus egyesületek bemutakozásaiFalusi szállásadóknak, hirdetőknekZöld SarokKapcsolat

Falusi szállások részletes keresése

Kiemelt falusi turizmus ajánlataink:

Provincia Panzió Vendégház
Váralja, Tolna megye
Váralja csendes, tiszta levegőjű kis község a Keleti-Mecsekben, Tolna ...


Tolna megye leírása

A Dunántúl délkeleti részén fekvő megyénk, melyet keletről a Duna határol, megyeszékhelye Szekszárd. Domborzata változatos, a kisebb-nagyobb dombságokat folyók szabdalják, melyek közül legjelentősebbek a Kapos, a Sió és a már említett Duna.

A Szent István kori államszervezetnek megfelelően Tolna vármegye is várközpontú ispánságból alakult ki. Az egykor virágzó megye a török hódoltságot követően szinte elnéptelenedett. A megye mai címerét I. Lipót királytól kapta 1699-ben. 1779-ig Simontornya volt a megyeszékhely, ettől kezdve Szekszárd, amely azonban csak 1905-ben szerzett városi rangot. A megye mai határai az 1950-es megyeátszervezéskor jöttek létre.

Tolna megye gazdasági berendezkedését a Paksi Atomerőmű és a jó termőtalaj határozza meg. Az ország egyetlen atomerőműve hazánk villamos-energiafogyasztásának felét adja. A megyében számos gabonanövényt termesztenek, de a lankás domboldalakon szőlőültetvényekkel is találkozunk.
A Szekszárdi bikavér szekszárdi borvidéken készülő borfajta, mely testes, erős, magas alkoholtartalmú, 2-3 vörösbor-szőlőfajta keverésével készül. Az egyes termelők keverési receptjei ma is "titkosak", de Szekszárdon a kadarka, a merlot, a cabernet franc és a sauvignon, esetleg a portugieser vagy a kékfrankos kerülhet a bikavérbe. A magyar bortörvény értelmében a "bikavér" elnevezést csak Szekszárd és Eger használhatja.

Turizmus

Turisztikai szempontból a fő vonzerőt a Duna, az erdők, a népművészet és a Szekszárdi-dombság történelmi borvidéke jelentik. Sok érdeklődőt vonzanak a szüreti népszokásokat bemutató Szekszárdi Szüreti Fesztivál rendezvényei. A gemenci-erdő gímszarvasai és a gyulaji rezervátum dámvadállománya világhírűek.
Paks neve hallatán mindenkinek az atomerőmű jut eszébe, de kevesen tudják, hogy az ipari létesítmény Tájékoztató- és Látogatóközponttal rendelkezik, ahol betekintést nyerhet az érdeklődő az energiatermelés folyamatába (előzetes bejelentkezés szükséges). Felszín alatti termálvízkészleteit két gyógyfürdő, a gunarasi és a dunaföldvári teszik elérhetővé az idelátogatók számára.
Az egészség- és falusi turizmus szinte összefonódik, de nem csak a gyógyfürdők környékén várják falusi szálláshelyekkel a vendégeket. Az erdők csendjében és a folyók mellett számtalan vendégháznál pihenhetnek a turisták.

Forrás: www.wikipedia.hu

Település leírások a megyéből:

Alsónána, Alsónyék, Aparhant, Attala, Báta, Bátaapáti, Bátaszék, Belecska, Bikács, Bogyiszló, Bölcske, Bonyhád, Bonyhádvarasd, Cikó, Csibrák, Csikóstőttős, Dalmand, Decs, Diósberény, Döbrököz, Dombóvár, Dombóvár - Gunarasfürdő, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy, Dúzs, Értény, Fácánkert, Fadd, Felsőnána, Felsőnyék, Fürged, Gerjen, Grábóc, Gyönk, Györe, Györköny, Gyulaj, Harc, Hőgyész, Iregszemcse, Izmény, Jágónak, Kajdacs, Kakasd, Kalaznó, Kapospula, Kaposszekcső, Keszőhidegkút, Kéty, Kisdorog, Kismányok, Kisszékely, Kistormás, Kisvejke, Kocsola, Kölesd, Koppányszántó, Kurd, Lápafő, Lengyel, Madocsa, Magyarkeszi, Medina, Miszla, Mőcsény, Mórágy, Mucsfa, Mucsi, Murga, Nagydorog, Nagykónyi, Nagymányok, Nagyszékely, Nagyszokoly, Nagyvejke, Nak, Németkér, Őcsény, Ozora, Paks, Pálfa, Pári, Pincehely, Pörböly, Pusztahencse, Regöly, Sárpilis, Sárszentlőrinc, Simontornya, Sióagárd, Szakadát, Szakály, Szakcs, Szálka, Szárazd, Szedres, Szekszárd, Tamási, Tengelic, Tevel, Tolna, Tolnanémedi, Udvari, Újireg, Váralja (1), Várdomb, Várong (1), Varsád, Závod, Zomba


Vissza


Szállások
Hírek
Leírások
Mindenwww.gordisaiszovetkezet.hu/